“Zijn er veel talen?” en “Is Frans moeilijk?” het zijn vragen die we allemaal herkennen. Over moeilijk of makkelijk gaan we ons niet uitspreken. Maar het klopt wel dat voor een communicatieprofessional in België Frans een belangrijke vaardigheid is. Geen talenknobbel? Of net wel? We geven je graag een realistisch beeld van waar je je aan mag verwachten.
Eerste jaar
Je hebt standaard 2 uur Frans per week. Omdat onze studenten uit alle richtingen van het ASO, TSO en BSO kunnen komen, zorgen we in het eerste semester dat iedereen mee is en op hetzelfde niveau kan starten. De focus ligt op herhaling van leerstof Frans uit het middelbaar.
“Maar is mijn niveau wel goed genoeg?” Als je benieuwd bent naar hoe het op dit moment met je Frans gesteld is, kan je dit hier alvast gratis testen. (Niveau wordt van laag naar hoog uitgedrukt in A1, A2, B1, B2, C1 of C2). De meeste studenten behalen niveau B1 op het einde van het middelbaar. Behaal je een laag niveau zoals A1? Dan kan je volgend jaar een bijspijkercursus volgen bij onze docenten.
Om je een beeld te geven van de leerstof kunnen we alvast de tijden meegeven die je in het eerste jaar zal leren:
- Indicatif Présent
- Passé composé
- Imparfait
- Futur Simple
- Futur Antérieur
- Conditionnel Présent
- Conditionnel Passé
- Impératif
- Participe Passé
Laat je vooral niet afschrikken. Het grootste deel van deze tijden is door de meeste studenten al gezien in het middelbaar. Je kennis over deze grammatica wordt doorheen het semester geëvalueerd met een aantal testen. Daarnaast krijg je ook een deel nieuwe vocabulaire aangeleerd, specifiek voor de communicatiesector. Ook hier krijg je enkele testen over.
In het eerste jaar heb je geen examen Frans, maar wordt het vak beoordeeld met dagelijks werk, waarbij je wel nog steeds 10 op 20 nodig hebt om te slagen. Je kan extra punten verdienen door elke week online grammaticaoefeningen te maken. Dit is niet verplicht, maar als je dit wekelijks doet, krijg je 2 extra punten op 20 voor je totaal dagelijks werk, Mooi meegenomen, toch?
Semester 2
In het tweede semester ligt de focus op het durven spreken van Frans. Er is vooral ruimte voor presentaties en weinig nieuwe leerstof. Daarnaast bezoek je ook een Franstalige studentenstad als Namen, Luik of Brussel en zal je de mogelijkheid krijgen om er te praten met lokale studenten. Dat laatste ligt voor sommigen misschien uit hun comfortzone, maar dit is iets waar je later in het werkveld veel aan zal hebben.
Tweede jaar
In het tweede jaar heb je in het eerste semester een laatste keer “verplicht” Frans. Hier zie je enkele nieuwe tijden en grammatica, en ligt de focus op Frans dat gebruikt wordt in onze sector. Hier heb je wel een schriftelijk examen van. Om opnieuw een indicatie te geven zijn dit de tijden die je zal leren:
- Participe Présent
- Gérondif
- Plus-que-parfait
- Subjonctif Présent
Wie wil kan in het tweede semester en het derde jaar Frans als keuzevak opnemen.
Ons advies
Een lijstje opsommen met tijden die je zal leren komt misschien wat abstract over, maar de moeilijkheidsgraad van een vak is namelijk enorm persoonlijk en wordt door elke student anders ervaren. Wat we wel met zekerheid kunnen zeggen is dat studenten die willen slagen en ervoor willen werken, in de meeste gevallen ook zullen slagen. Of zoals ze in het Frans zelf zeggen “Si je veux, je peux”