Je wilt Communicatie studeren, maar nu moet je kiezen tussen de hogeschool of de universiteit. Een moeilijke keuze. Wat is nu juist het verschil tussen Communicatie aan Thomas More of Communicatiewetenschappen aan de universiteit? Wij vatten het hieronder voor je samen.
Praktijk vs. theorie
Het grote verschil is dat de richting Communicatie veel praktijkgerichter is dan Communicatiewetenschappen. Op de universiteit ligt de focus op theorie. Onderzoeksvakken als Statistiek, Analyse van Mediateksten en Methodologie van de Sociale Wetenschappen vormen een groot deel van de opleiding. Je focust dus op onderzoeken en theorie leren. Op de hogeschool krijg je ook wel onderzoeksvakken, zoals Kwalitatief en Kwantitatief Onderzoek, maar daar ligt de nadruk meer op het effectief benutten van de inzichten. Tijdens je opleiding Communicatie werk je vaak in groep net zoals je dat later in je job zal doen. Je leert dus professioneel te communiceren, samen te werken, kritisch na te denken. Je leert je creatieve ideeën ook echt uitwerken in vakken als Videotechnieken en Visual Design.
Step by step vs. All at once
Het is zo dat je op de universiteit vaak weinig of geen permanente evaluatie hebt, en je dus veel punten met je examens moet behalen. Op de hogeschool ligt dat anders. In Communicatie hangt je eindcijfer niet enkel af van je examens, maar ook van je tussentijdse evaluatie. Dat betekent dat je doorheen het jaar regelmatig taken moet inleveren, maar dat betekent ook dat je tijdens de examens minder leerstof te verwerken hebt.
Stage vs. les
Bij Communicatie kan je je professionele bachelor behalen na een opleiding van drie jaar, waarvan je in het laatste jaar een stage van 15 weken zal doen. Deze stage valt in het tweede semester en telt 30 studiepunten. Dankzij deze lange stage, waarbij je goed begeleid wordt door je stagecoördinator, ben je bij het afstuderen helemaal voorbereid op de arbeidsmarkt. Ook op de universiteit duurt het behalen van je academische bachelor 3 jaar. Het verschil is echter dat je na je bachelor op de unief nog een master van 1 jaar zal moeten doen. Kies je voor Communicatiewetenschappen, dan studeer je in totaal dus 4 jaar. Op veel universiteiten heb je wel de mogelijkheid tot een stage, maar vaak wordt dit als keuzevak aangeboden en is het dus niet verplicht. Bovendien zijn die stages vaak korter, gemiddeld 5 volledige weken, en tellen ze voor minder studiepunten, vaak rond de 12.
Persoonlijk vs. formeel
Als hogeschoolstudent zit je regelmatig in klaslokalen of kleinere aula’s en heb je meer persoonlijk contact met docenten. Leerlingen worden vaak verdeeld in klasgroepen, zodat de docenten elke groep leerlingen voldoende kunnen bijstaan. Op de universiteit daarentegen zit je vaak samen in een aula met honderden andere leerlingen. Zo ga je wel sneller op in de groep. Er wordt meer zelfstandigheid van je verwacht, zowel bij het verwerken van de leerstof als bij het stellen van vragen. Als je niet helemaal mee bent met de leerstof kan je de prof altijd wel een mail sturen. Dat kan ook op de hogeschool, maar daar heb je sneller de mogelijkheid om de docent ook gewoon na de les aan te spreken.
Communicatie en Communicatiewetenschappen mogen dan wel een gelijkaardige naam hebben, toch zijn er heel wat verschillen. Van verschil over de inhoud en leerstof, tot verschillende leermethoden, en zelfs de manier van omgang met docenten. Elke richting heeft zijn sterktes. Als je toch nog vragen of twijfels hebt, ga dan eens naar een infodag op Thomas More, en naar die van een unief. Je kan er vragen aan docenten en studenten stellen, en zelf het verschil ervaren.