HELP! Hoe overleef ik mijn eerste week op Thomas More? 6 tips om het hoofd koel te houden

Met een beetje goodwill, zes zorgeloze jaren achter de rug en hop! Ineens ben je 18 jaar en sta je voor een nieuwe keuze. DE STUDIEKEUZE. Ken je het gevoel? Je surft rond en rond, maakt een keuze en dan staat de eerste dag van een nieuw hoofdstuk al voor de deur. En je vraagt jezelf af: “Hoe. Ga. Ik. Dat. Nu. Weer. Doen?” Bij Thomas More ben je niet alleen en vandaag krijg je alvast een sneak peek naar jouw eerste belevenissen als student in Mechelen.

DAG 1. Geen paniek

01 september. De eerste dag dat je wekker weer je humeur verpest. Geen paniek, want je eerste dag aan de hogeschool begint niet op 1 september. Zet voor jezelf alles nog even op een rijtje en laat de wekker voor wat het is. De derde week van september krijgt het startschot en dan mag je beginnen met stressen 😉. Je zal zien dat het allemaal niet zo erg is, want iedereen start met een nieuw tijdperk in zijn leven. Elke persoon die je ziet op die ongekende campus, is een groentje en komt voor de eerste keer op die plek waar jij ook bent.

Ik ga naar de campus en neem mee…

Helemaal niets. Oke, een telefoon kan handig zijn. Een heel lunchpakket en al een rugzak vol survivalspullen? Nee, zoveel wordt er nog niet van je verwacht. Je goed humeur en een beetje socialiteit kunnen handige tools zijn bij een eerste kennismaking.

Natuurlijk word je niet aan je lot overgelaten. Praktische informatie van A tot Z, een wegwijs door de campus. Waar moet je zijn, welk lokaal op welke campus, hoe zit alles in elkaar, en ga zo maar door. Nadien ga je samen met je medestudenten van communicatiemanagement op een bangelijke foto en staat er een onvergetelijke teambuilding paraat. En euh, eten? Natuurlijk! Je krijgt zelfs de keuze voor wat je wil in het studentenrestaurant. Toch goesting in iets anders? Je kan ook iets afhalen rond de campus bij Domino’s Pizza of de lokale frituur of broodjeszaak.

Oh nee, ik vind mijn weg niet

Een nieuwe omgeving, alles opnieuw leren kennen, wat nu? Hoe geraak ik op tijd, zonder zorgen, in het lokaal voor, hoe noemt het ook weer trendwatching en coolhunting? En hoe noemt die ene docent van vormgeving waar ik een mail naar moet sturen om te vragen hoe ik Adobe Creative Cloud installeer? Waar vind ik alle presentaties terug om mijn lessen voor te bereiden?

Stilaan krijg je frustraties omdat je je niet op je gemak voelt en de puzzel niet in elkaar valt. Herkenbaar? Het online studentenportaal en Canvas zijn er voor je redding. Interessante weetjes, namen van docenten, een plan van jouw campus, je lessenrooster … Alles vind je er terug. Nog steeds niet op je gemak? Maak dan gerust een afspraak bij STUVO of Lieven Van Hoe.

Wie is het? Een spel in realiteit

Weet je het nog? Eerste dag in het middelbaar, duizend verschillende leerkrachten en leer ze maar één voor één kennen bij naam. Verschrikkelijk! En nu? Nu start je terug opnieuw. Wie is wie? Dat is de vraag die op je lippen brandt. Waar kan ik terecht voor wat? We geven je alvast twee belangrijke personen mee van de opleiding communicatie:

Vragen over de opleiding waar je voor gekozen hebt? Dan staat Ann Van Damme klaar om je even wegwijs te maken in al het nieuws en jouw toekomst. Nog problemen met die studiepunten en je programma of krijg je gewoon geen overzicht van wat alles inhoudt? Lieven Van Hoe helpt je verder door deze 3 jaar rond te dwarrelen zonder zorgen.

Zij maken de opleiding natuurlijk niet. Er staat nog een heel docententeam klaar om jou in goede banen te leiden. Maak je maar geen zorgen. Je leert ze geleidelijk aan kennen, vak per vak en je kan ze ook terugvinden op Canvas bij het vak dat ze doceren. Op die manier kan je je eigen “wie is het?”-spel maken.

Netwerk uitbreiden? Simpel!

Wil je graag je netwerk uitbreiden en iedereen van je opleiding leren kennen? Maak de wereldberoemde Facebookgroep en Messengerchat met je medestudenten. Zo kan je op iedereen een gezicht plakken en is niemand nog een vreemde bij een nieuw groepswerk. Overspoel elkaar gerust met vragen en wie weet leer je nog wat van elkaar.

Elkaar uit de nood helpen bij een moeilijke taak of een examen waar je echt niks van snapt? Deel een Google Drive map en droppen maar! Samenvattingen, notities, extra weetjes die het makkelijker maken … drop ze allemaal in de gedeelde Google Drive en vergeet niet: ook jij profiteert van die notities van de rest 😇.

#lifesaverguide

Krijg je maar geen genoeg van deze tips en wil je ze altijd op zak hebben? Download dan deze eerste #lifesaverguide, print hem af en steek hem in je pocket voor de rest van het jaar. Je knalt gegarandeerd de eerste week en al de andere weken die daarop volgen. #altijdopjegemak