HELP(!), hoe krijg ik een vrijstelling?

Stap 1: Wat is een vrijstelling?

Laten we beginnen bij het begin, wat is een vrijstelling? Wel bij een vrijstelling, dien je een bepaald opleidingsonderdeel niet meer op te nemen en ben je hier automatisch voor geslaagd. Hiervoor moet je uiteraard wel eerst geslaagd zijn op het opleidingsonderdeel waarvoor je deze vrijstelling zou krijgen. Laat ik het even verduidelijken;

Emma studeert communicatiewetenschappen aan de KUL en is geslaagd voor het opleidingsonderdeel Politicologie. Na een jaar besluit Emma te stoppen met communicatiewetenschappen en schrijft ze zich in voor communicatiemanagement in Thomas More. Hier komt Emma te weten dat ze een vrijstelling krijgt voor het vak ‘poltiek, media en cultuur’ omdat ze geslaagd was op het vak Politicolgie aan de KUL. Emma moet dus het opleidingsonderdeel ‘politiek, cultuur en media’ niet meer opnemen en is hier automatisch voor geslaagd.

Stap 2: Hoe weet ik of ik recht heb op een vrijstelling?

Nu het voor iedereen duidelijk is wat een vrijstelling is, is het ook belangrijk om te weten wanneer je hier recht op hebt. Zo kan je om het even welke richting je ook gevolgd hebt, recht hebben op een vrijstelling. Ook Luna kreeg een vrijstelling terwijl ze uit de wetenschappelijke richting ‘industrieel ingenieur’ kwam.

Om na te gaan of je wel degelijk recht hebt op een vrijstelling kan je deze PDF downloaden en nagaan op welke vakken je mogelijks een vrijstelling zou kunnen krijgen. Om helemaal zeker te zijn of voor extra vragen, kan je ook altijd een mailtje sturen naar lieven.vanhoe@thomasmore.be.

Stap 3: Hoe vraag ik een vrijstelling aan?

Tot slot kan je via je ISP (individueel studieprogamma) op KUloket, een aanvraag indienen voor de vakken waarvan jij denkt een vrijstelling te kunnen krijgen.

Eenmaal je dit verzoek hebt ingediend, zal Lieven Van Hoe nagaan of je ook effectief recht hebt op deze vrijstelling. Lieven zal je verzoek dan ook afkeuren of goedkeuren. Indien hij dit goedkeurt, zit je vrijstelling in het systeem verwerkt en hoef je zelf niets meer te doen. Voor dat bepaalde opleidingsonderdeel ben je dan ook automatisch geslaagd. Als hij dit echter niet goedkeurt, krijg je geen vrijstelling voor dit opleidingsonderdeel en dien je dit vak op te nemen in je ISP.


Aarzel dus zeker niet en en ontdek welke vrijstellingen jij kunt krijgen uit communicatiewetenschappen, verpleegkunde, grafisch design of iets totaal anders. Hopelijk tot snel!