5 must-knows voor je begint aan Communicatiemanagement

Als ik dat had geweten… Een zin die ieder van ons wel eens in zijn hoofd heeft. Maar in deze post proberen we te vermijden dat je dit nog moet denken. Of toch wat deze opleiding betreft. Een aantal studenten Communicatiemanagement vertellen wat ze graag hadden willen weten voor ze aan de opleiding begonnen, op vlak van vakinhoud. Hopelijk zorgen hun verhalen ervoor dat jij optimaal voorbereid bent. Je hoort het van echte studenten.

Het eerste jaar algemeen

“Achteraf gezien is het eerste jaar vrij theoretisch. Je hebt de basis van het eerste jaar nodig om eigenlijk echt onderbouwde dingen te kunnen doen in het tweede jaar.” – Karo, tweedejaarsstudente.

In het eerste jaar moet je nog veel dingen leren. Je wordt klaargestoomd om alle theorie die je aangereikt krijgt, om te zetten in de praktijk. Dit begint al een beetje in het tweede semester, maar wordt meer en meer vanaf het tweede jaar.

Volgens Jolyne, een eerstejaarsstudente, is het tweede semester zwaarder qua vakken dan het eerste semester. “Het lessenrooster wordt wat meer gevuld en we beginnen met de theorie om te zetten in de praktijk. Dit vraagt doorzettingsvermogen, maar is enorm leerrijk.”

Deadlines en groepswerken

Renske, eerstejaarsstudente, had niet verwacht dat er vrij veel deadlines zouden zijn naast de examens. Ze had gedacht dat er iets meer tijd zou zijn om leerstof bij te houden. “Maar wel een voordeel hieraan is dat we onze leerstof eigenlijk meteen omzetten in de praktijk. Het blijft dus niet echt een ver-van-je-bed-show.” Het is dus wel belangrijk om goed te plannen. Veel opdrachten zijn groepswerken. Dit is niet altijd makkelijk, maar je leert ontzettend veel van elkaar.

Toekomst

“Ik wist eigenlijk niet goed wat je nu met Communicatiemanagement kon gaan doen. Tijdens het eerste jaar werd duidelijk hoe veelzijdig de opleiding is.” – Iliana, eerstejaarsstudente

Door de verschillende afstudeerrichtingen, kan je na de opleiding nog veel kanten op. Pas in het derde jaar maak je een keuze voor een afstudeertraject. Op die manier wordt er eerst een brede basis meegegeven.

Talen zijn onderdeel van deze basis. Tweedejaarsstudent Antoon stond niet echt te springen voor taalvakken zoals Frans en Engels wanneer hij aan de opleiding begon. “Ik ben daar eigenlijk wel positief door verrast. Er wordt een focus gelegd op dingen die écht van pas komen, niet nodeloos woordjes blokken dus.”

Nog meer weten over de opleiding? Lees dan zeker onze andere blogs en informatie op de website.