Hoe laat je onze Belgische natuur schitteren zonder de deur uit te komen? Dit was de uitdaging waarmee de tweedejaarsstudent vorig jaar moesten worstelen voor het vak content marketing. De oorspronkelijke opdracht? Ontwerp een aantrekkelijk video format -een soort sjabloon voor video content- waarin je de sterktes van natuurpunt en mensen uitdaagt om ook een steentje bij te dragen.
Allemaal goed en wel, maar één virus, een lockdown en een samenscholingsverbod later konden de eerste plannen meteen de vuilbak in. Game over voor onze studenten? Uiteraard niet. Ook vanuit hun kot slaagden ze erin om straffe formats uit te grond te stampen, zoals je hieronder kan zien.
Uitgelicht
“Oorspronkelijk was het idee om iets te doen met een bijenhotel, eventueel een DIY. Maar plots was corona daar, dus afspreken mocht niet meer. We hebben vaak genoeg gehoord: “je moet het warm water niet uitvinden”, dus gingen we gewoon aan de slag met stockbeelden van bijen. We wilden vooral het nut van deze dieren echt in de kijker zetten. In het format zelf, natuurkuur, zagen we veel potentieel omdat je op deze manier veel manieren om fauna en flora te helpen kan tonen. Dat kan een bijenhotel zijn, het gras laten groeien, allemaal kleine dingen om onze natuur een beetje leefbaarder te maken. Ook wilden we ervoor zorgen dat mensen meer in de natuur trekken en daar van genieten. Eigenlijk start dat al gewoon in je eigen tuin: de insecten en andere dieren die daar leven leren appreciëren.
Het doel was om jongeren tussen 12 en 18 aan te spreken, zeker een uitdaging voor een organisatie als Natuurpunt. We kozen er daarom bewust voor om de kijker niet te overladen met superveel saaie informatie over bijen. Met de ingesproken stemmetjes gaven we het filmpje een speelse twist en een dosis humor. Klinkt onnozel, maar ik denk dat het daarom wel aanspreekt, en laagdrempelig en helder overkomt.”
Laura Joukes